Színek jelentése az asztrológiában

Minden csillagjegyhez, azaz archetípushoz tartozik egy-egy szín az asztrológiában. Érdekel, hogy miért van az, hogy egy-egy színt előnyben részesítünk a mindennapok során és ez milyen jelentéssel bír?


A bulvárasztrológiai cikkekben sokszor írnak arról, hogyha Bak Napú vagy akkor érdemes ezt vagy azt a színt viselned. Ez csak félig igaz, mert mi van akkor, ha egy Bak Napú az arany színt hordja a legtöbbet vagy otthon az ágyneműje is arany színű? Minden csillagjegyhez hozzárendelünk színeket, de az még nem jelenti azt, hogy viselni is fogjuk. Mit jelent ha esetleg mást színt részesítünk előnyben? Van-e ennek valamilyen pszichológiai jelentése?

Az asztrológia azért is csodálatos eszköz, mert az analógiás rendszere révén rávilágíthatunk önnön és mások lelki világára. Először is nézzük meg, hogy melyik bolygóhoz és csillagjegyhez mely színeket rendeljük hozzá:

Kos – Mars – vörös, piros – kezdeményezés, fiatal férfi, magányos harcos

Mérleg – Vénusz – pasztell színek, főleg rózsaszín és zöld – párkapcsolat, csábítás, fiatal nő

Rák – Hold – fehér, ezüst – anyaság, anyával való viszony

Oroszlán – Nap – arany, napsárga- apaság, karrier, apával való viszony

Nyilas – Jupiter – lila – hit, remény, 50 körüli bölcs szellemi vezető

Bak – Szaturnusz – szürke, fekete, királykék – karma, hiány, idős ember

Ikrek – Merkúr – tarka színek valamint halvány kék és halvány sárga – gyermek, közvetítés, kommunikáció

Halak – Neptun – türkiz és tengerzöld színek – 50 körüli bölcs asszony, nagymama, várandósság, lelkiség, tao

Bika – Szűz – földies színek – anyag, biztonság

Vízöntő – Uránusz – neon színek – jövő, cél

Skorpió – Plútó és Mars – fekete és vörös együtt – elakadt marsikus részek, lefojtott energiák, transzformáció, elengedés

Ez alapján láthatjátok, hogy a színek bizonyos szerepeket és archetípusokat hordoznak ebből kiemelt a Rák, Oroszlán, Kos, Mérleg, Ikrek, mint életünk kardinális szereplői, szerepei.

Tehát érdemes végiggondolnunk, hogy milyen színt viselünk gyakran és hangsúlyosan, mert ott valószínűleg nem csak arról van szó, hogy nagyon szeretjük azt a színt, hanem valamit kompenzálunk, pótolunk vele és érdemes azzal a szülővel, illetve szerepkörrel való viszonyunk megvizsgálni. Ha egy férfi vagy nő sokat visel fehéret, akkor valószínűleg édesanyjával van valamilyen elakadt problémája, esetleg nem kapta meg az igazi fészek élményt anyukájától és a fehér színnel próbálja ezt pótolni. Az is lehet, hogy a dialektika elve alapján túlteng benne a holdi minőség és a szín viselésével ezt hangsúlyozza. Ha például egy nő nagyon sok pirosat visel, az az önnön marsikus oldaláról árulkodhat, vagy nem építette be önmagában a harc analógiáját, vagy túlvezérli. Ha valaki túl sok aranyat vagy nap színeket visel, akkor az édesapjával való viszonyt érdemes átgondolni, ott lehet hiány vagy esetleg ő maga akarja az Oroszlán minőséget túlvezérelni és ezért hordja a színt. Ugyanez igaz a rózsaszínre, a bennünk élő Vénuszi analógia alulműködése vagy túlvezérlése állhat fent.  Nem mondom, hogy biztos, hogy mindig ezt jelenti, ha az adott színt sűrűbben hordjuk vagy használjuk az otthonunkban, de érdemes átgondolni.

A javaslatom viszont az, hogy nőknek nem előnyös sokszor pirosat és feketét viselni illetve érdemes tudatosan is viselni a színeket és váltogatni. Nem kell lecserélni a teljes ruhatárat és bútor kollekciót és a lakást sem kell átfesteni, de próbáljunk meg tudatosan hozzáállni.

Terápiás lehetőség színekkel

A színeket nagyon sok terápiás irányzatban tudatosan alkalmazzák és bizonyos jelentést rendelnek a színekhez. Ilyen például az Aura-Soma terápia is, amikor színes kis üvegcsék közül kell választanunk és az árulkodik lelki állapotunkról. Én javaslom, hogyha például gyermekre és anyaságra vágyunk, akkor érdemes fehéret és ezüstöt viselni, főleg hétfőn és a Hold mantrát hallgatni, hogy felélesszük magunkban a Hold archetípusát. Esetleg ha eddig fekete bútoraink voltak, akkor érdemes fehérre váltani vagy az ágyneműt is áthúzni fehérre. Ha szerelemre és párkapcsolatra vágyunk nőként, akkor érdemes pasztell színeket viselni (főleg zöld és rózsaszín) és nem feketében és pirosban érkezni a randevúra. Ha a karriererünkben vágyunk előrelépésre, akkor érdemes arany színt és arany ékszert viselni és Nap gyakorlatot végezni. Ha fogytán vagyunk a hitnek és reménynek akkor érdemes a lila különböző árnyalataival kísérletezni és Jupiter gyakorlatot végezni. Így úgymond kívülről pótoljuk, stimuláljuk az adott archetípust, energetikát.

Ne hallgassunk a bulvárasztrológiai cikkekre, ahol leírják, hogy például a Mérlegeknek mi áll jól, ettől vonatkoztassunk el és nézzük meg inkább azt, hogy mi milyen színt részesítünk előnyben vagy milyen energetikát szeretnénk az életünkben jobban működtetni az adott élethelyzetnek megfelelően. Itt is érvényes az arany középút és a kevesebb több elve.

Mindenkinek jó kísérletezést és önvizsgálatot kívánok a színek erejével!

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..