Asztrológiai ismeretek

Mik egy párkapcsolat alapjai?

Egy párkapcsolat ugyanúgy működik, mint egy házépítés. Kellenek a stabil alapok és a tatarozás bizonyos időközönként. Ha nem foglalkozunk vele, akkor a ház lepusztul, ahogyan a párkapcsolat is. A szüleinktől hozott párkapcsolati minta pedig a születési képletünkben látszódik.


Az iskolában annyi minden felesleges dolgot megtanítanak nekünk, de pont az emberi kapcsolatok működéséről nem mondanak semmit a tanárok. Nagyon nagy kár. Ha tehetném, akkor külön tantárgyként oktatnám. Sokan azt gondolják, hogy a párunkkal a kapcsolat működik magától és nem kell vele különösképpen foglalkozni. Sajnos ez nem így van. Ápolni kell, szükségleteket kell kielégíteni, konfliktust kell kezelni, meg kell tudni újulni és még rakat olyan szempont van, amivel ha nem foglalkozunk akkor a kapcsolat leépül, mint egy gyenge izomzat.  Arról nem beszélve, hogy fontos az otthonról hozott szülői minta is. Mit láttam a szüleim között? Foglalkoztak a problémákkal, törődtek egymás szükségleteivel? Esetleg nem foglalkoztak egymással és elhidegültek? Ha gond volt beszélgettek vagy mindenki elvonult?

A szülői minta megfigyelése az asztrológiában is fontos szerepet kap elemzéskor. Amit otthonról hozunk, azt visszük tovább a saját párkapcsolatunkba, kivéve, ha tudatosan nem változtatunk ezen. Képletelemzéskor a Nap és a Hold kapcsolatát vizsgáljuk, hogy van-e közöttük fényszög és ha igen, akkor milyen. Az a jó, ha van a kettő között fényszögkapcsolat, mert az azt jelenti, hogy a szülők között volt vagy van interakció és az illető kapott mintát felnőtt korára. Ha nincs fényszög a két planéta között, akkor az illetőnek többet kell dolgoznia a saját párkapcsolatán felnőtt korában, mert lehetséges, hogy nem volt olyan meghatározó a hozott minta. Ilyenkor az illetőnek magának kell megtanulnia lerakni egy kapcsolat alapjait és ápolni azt. Valószínűleg több energiát is kell a kapcsolatba raknia. Olyan ez, mint mikor egy ápolónőnek nem mutatják meg, hogy hogyan kell a beteg lázát csillapítani és ő maga kezd kísérletezni a különböző lázcsillapító technikákkal. Magától is lehet, hogy rájön, de azért jobb, ha megtanítják neki. Ez pont ugyanilyen. Ilyenkor az illetőnek úgymond “fújkálnia” kell a kapcsolat tollpihéjét és folyamatosan fenn kell tartania a levegőben. Ha megkérdezzük őt, lehet, hogy azt válaszolja, hogy nem volt számára olyan releváns a családi minta, mert mondjuk a szülei a húszas évei elején szétmentek vagy elhidegültek hamar. Tehát láthatjuk, hogy az asztrológiában is fontos szerepet kap a szülői minta és ebből látszódik a párkapcsolathoz való hozzáállásunk. Tudatosan viszont ezen lehet dolgozni, nem kell elkeserednünk. Visszatérve én két olyan alapvető tényezőt tudok meghatározni, ami szerintem elkerülhetetlen, hogy a kapcsolat hosszútávon működhessen. Ezt különösen azoknak fontos betartani, akiknek a képletében a Nap és a Hold között nincs fényszög, de mindenki másnak is javasolt.

A párkapcsolat működésének két alapja tehát:

  • közös célok meghatározása
  • az egyéni szükségletek kielégítése 

A két alapot a párnak, évről évre át kell beszélni vagy gondolnia. Tudatosan és közösen kell ezzel foglalkozni feltáró beszélgetések keretében. Én azt figyeltem meg, hogy a hosszú ideje házas embereknél ezek az alapok stabilan működnek és folyamatosan tudják a másik szükségleteit ápolni, valamint egy nagy adag elfogadás is jelen van a házasságban.

Közös célok meghatározása

Ha egy kapcsolatnak nincsenek közös céljai, akkor elpusztul. Ha egy közös célt pedig teljesítettünk, akkor kellenek újak is. Meg kell tudnunk újulni. Üljünk le párunkkal időközönként és akár jegyzeteljük fel a közös célokat és azt, hogy hogyan fogunk idáig együtt eljutni. Készítsünk közös terveket. Sokan nem tudják meghatározni a közös célokat, csak együtt vannak, mert az szép és jó és mert olyan jó a másikkal. Egy idő után viszont ez kevés lesz. Fontos, hogy a felek ne akadályozzák egymást a célokban. Olyan közös célokat válasszunk, ami mindkét félnek munkát és perspektívát ad. Ezután már csak közösen tenni kell érte. Ha ez hiányzik, akkor arra egy idő után rámehet a kapcsolat. Ehhez mi kell? Sok beszélgetés, tehát megint csak a kommunikáció.

Egyéni szükségletek kielégítése (tollpihe “fújkálása”)

Ez egy nagyon fontos mozgatórugója egy kapcsolatnak. Ismernem kell a párom szükségleteit és időről időre a kedvében kell járjak, tudatosan. Mi kell ahhoz, hogy tudjam mire vágyik? Kérdeznem kell tőle. És neki is tőlem, majd neki is a kedvemben kell járnia. Ha az egyéni szükségletek nincsenek kielégítve, akkor a kapcsolat biztos pusztulásra van ítélve, hiszen akkor nincs értelme a kapcsolatnak. Sokan mondják, hogy ne azért legyünk a másikkal, hogy állandóan erőnkön felül a másik kedvében járjunk. Pedig szerintem ez kihagyhatatlan és kölcsönösen kell működjön. Arról nem beszélve, hogy az emberi kapcsolatokban az adás mindig is jelen volt, van és lesz is. Ha a párom tudja, hogy szeretem a narancslevet és időnként hoz nekem, akkor úgy érzem, hogy fontos vagyok neki és nő a harmónia a felek között. Nekem is kell tudnom az ő szükségleteiről. Üljünk le párunkkal és kérjük meg, hogy mondja el nagyon pontosan, hogy mit szeret. Ilyen kérdéseknek kellene elhangoznia: “Hogyan járhatok a kedvedben? “Mire van szükséged mostantól?” Ilyen válaszoknak kellene elhangoznia: “Úgy szeretem, ha szombatonként reggel ágyba hozod a kávét”, “Támogass a munkámban”. Utána cseréljünk és mi is válaszoljunk a  párunk kérdéseire.

Ha sikerült feltárni a szükségleteket, pedig ideje tenni érte. Mindkét félnek. Ez a tollpihe effektus. Megfújkáljuk a tollpihét, ami maga a kapcsolat, hogy a levegőben maradjon és ne érjen földet. És ezt rendszeresen csináljuk. Higgyük el, meglesz az eredménye. Ez különösen azoknál fontos, akiknél hiányzik a Nap-Hold kapcsolat és maguknak kell kitaposni a párkapcsolati “mintaösvényt”. Nap mint nap tegyünk valami apróságot a másik szükségleteiért. Lehetséges, hogy ez erőfeszítéseket kíván tőlünk, tehát nem a lusták módszere. Manapság szeretjük a könnyebbik utat választani a siker érdekében, de ez pont az emberi kapcsolatoknál nem fog működni.

Azt gondolom, hogyha ezekre az apróságokra valaki nem képes a párjáért, akkor felesleges párkapcsolatban vagy házasságban élni. Amennyi erőfeszítéssel kifele élünk mostanság, ha csak azt az energiát a kapcsolatra fordítanánk, akkor nem lenne annyi megromló házasság és párkapcsolat.

Ti mit gondoltok, hogy mi lehet még egy párkapcsolat alapja?

Megosztás:
Tagged ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..