Miért változtattam nevet avagy hogyan változtak az asztrológiai nézeteim?

Bizonyára többen észrevettétek, hogy a Csillagösvény Asztrológia nevet lecseréltem Asztrobalanszra. Ebben az írásomban szeretném veletek megosztani pár gondolatomat arról, hogy ez miért is volt fontos.

Több okból kifolyólag változtattam nevet és honlapot. Egyrészt a Csillagösvény Asztrológia egy ingyenes wordpress honlap volt és nem tartottam túl szakmainak egy ingyenes honlapon tárolni az írásaim. Az írásaim így most egy fix és biztonságos tárhelyre kerültek. A régi honlap törölve lesz idővel, az új facebook oldal elkészült.

Másrészt az utóbbi 2-3 évben az asztrológiai nézeteim elég nagy változáson mentek keresztül. Hogy mit is jelent ez? Nagyon fontosnak tartom az egyensúly megtalálását az asztrológiai nézetek tengerében. Rengeteg asztrológiai cikk és nézet lát napvilágot az interneten és még több asztrológiai csoport van facebookon. Megfigyelésem szerint ezek egy része nagyon negatív: az egyik írás szerint a  Jupiter a Skorpióban például csak rossz, másik honlapon meg látom, hogy azt írják, hogy a Jupiter a Skorpióban elhozza a gazdagságot és hátra lehet dőlni. Az a helyzet, hogy tapasztalataim szerint ez nem így működik. Első és legfontosabb kérdés, hogy melyik irányzatról beszélünk? Nagyon sokan azt sem tudják, hogy milyen irányzat írásait olvassák és hogy melyik mire való, miben tud segíteni. Vegyük úgy, hogy fenti példa a hagyományos asztrológia környezetében íródott. Akkor sem ennyire fekete vagy fehér egy-egy bolygóállás és irányzat. Ezt a tendenciát, azaz nézetemet hivatott kifejezni a Balansz név, mint egyensúly. Sehol sem vezet eredményre a szélsőségesség és az uniformizálás, főleg ott nem, ahol embereknek kell segíteni. Visszatérve példánkra, lesz akire jó hatással lesz a Skorpió Jupiter és lesz akire nem. Mitől is függ? A saját képletünktől, a szellemi, lelki hozzáállásunktól és még sok más faktortól.

Amennyiben ezt a példát pszichológiailag nézzük, úgy mindenki egyedi és ettől fog függeni, hogy hogyan éli meg. Tehát kár felcímkézni a dolgokat ennyire szélsőségesen. Egy szál bolygóállás nem hoz ekkora hatásokat az életünkbe, ahhoz a tranzitáló bolygók összességét kell összenézni a saját képletünkkel és még akkor is fontos kérdezni a másiktól, hogy mit és hogyan él meg. A szolárról és direkciókról pedig még nem is beszéltünk. Ugyanakkor ha a fenti bolygóállást már a klasszikus asztrológiába vagy a kérdőasztrológiába tesszük bele, ott megint totál más jelentést kap. Ott már nézni kell a bolygóméltóságokat is, jegybeli (esszenciális) és házhelyzetet (akcidentális méltóság). Ebbe mélyebben nem mennék bele, de érezhető, hogy teljesen más a két irányzat eszközrendszere és célja és ezáltal az értelmezés is. Ezeket nem szabad összekeverni. Tehát érdemes ezen írásokat fenntartásokkal kezelni és ami túl szélsőségesen ír, ott elgondolkozni, hogy jó-e, ha valami csupa cukormáz vagy totál negatív.  Személy szerint ezért szoktam le az előrejelzések írásáról. Túl általános és könnyű velük kibillenni.

Aztán ott van az asztrológiai irányzatok és asztrológusok harcának kérdése is. Az utóbbi években a facebookon figyelem, ahogy néhány irányzat egymásnak feszül és nem vagyok erre büszke. Minden asztrológiai irányzatnak megvan a maga szegmense, ahol hatékonyan tud válaszokat adni és segíteni. Nagyon jó lenne ha ezt a különböző irányzatok képviselői is elfogadnák. Ebben is fontos a Balansz és együttműködés. Mondhatjátok, hogy idealista vagyok, hát igen….:)

A hagyományos asztrológia (ez a legtöbbek által ismert) főleg a személyiség komponenseinek, működési mechanizmusainak a megfejtésére alkalmazható, illetve a különböző életterületek jellemzésére és viszonyaira. Pszichológiai felhasználásra is tökéletes, mert ha felismerjük és a mélyére hatolunk a saját jellemünknek, annak terápiás jellege is lehet. Sőt ennek tudatában már valóban tovább lehet lépni egy terapeutához, ha az szükséges. De ezt mindig az egyéni radix dönti el. Ugyanakkor a kérdőasztrológia a klasszikus asztrológián alapul és teljesen más szabályrendszerekkel és céllal dolgozik: sorsra vonatkozó kérdéseket válaszol meg döbbenetesen konkrétan. Persze mindenki szeret mereven ragaszkodni a nézeteihez, de akkor bizonyos utak le is zárulnak. Ezt akkor el kell fogadni.

 

 

Hogy hogyan jutottam el idáig fejben?

Úgy, hogy amikor 2015-ben végeztem Bábity Ricsinél, akkor maximálisan egyetértettem vele és KIZÁRÓLAG vele. Rájöttem, hogy ez is hibás hozzáállás, persze nem kötelező velem egyetérteni. Abszolút nem az ő személyét bírálom, hanem pont az a lényeg, hogy mindenki megtalálja a maga személyiségén keresztül azt az utat, amivel azonosulni tud. A hozzám fordulók radix-elemzése során rájöttem, hogy nem mindenkinek kell terápia és valakinek az segít, ha motiváljuk, valakinek az ha irányt adunk, valakinek az ha megerősítjük, valakinek az, ha élesen megmondjuk neki a frankót, valakinek az ha megvilágítjuk a terápiás pontokat. Van akinek meg konkrét válaszokat kell adjunk és erre inkább a horary az alkalmas. Sőt olyan is volt, hogy csak meg kellett hallgassam az illetőt és ezzel tudtam segíteni, hiszen az asztrológus valahol pszichológus. Van, akik nem akar pszichologizálni, csak egy igen vagy nemért “jött”. Ő csak egy kérdésben és ponton akadt el az életében. Ezt megerősíti az Asztrológiai kérdezz-felelek csoportomba beküldött kérdések jellege is.

Ma már nem tartom jó dolognak, ha a hagyományos és klasszikus asztrológia összes elemét “kidobjuk” az ablakon és csak jegyhelyzeteket nézünk, vagy például a Napra ráfogjuk, hogy egy nő ne legyen “Nap”. Ez megint egy szélsőségesség. Mindennek megvan a maga helye és ideje. Van, hogy a régi szabályokhoz ragaszkodnunk kell és azokat a megfelelő környezetben kell alkalmazni. Viszont van, hogy bizonyos elavult nézeteket le kell porolni és nyitni kell az új felé. Hogy ezt mi dönti el? A saját belső iránytűnk. Ehhez sokat kellene olvasni, tájékozódni.

Nem lehet mindenkit ugyanúgy kezelni. Finom egyensúlyozást igényel az asztrológus részéről és hangsúlyozom, hogy ez csak az én meglátásom. Nem szeretnék erről vérre menő harcokat vívni másokkal.

Ezek a fenti okok vezettek ahhoz, hogy az új nevem az Asztrobalansz lett. Sajnos nagyon az út elején járok és a nap 24 órája nem lehet elég az asztrológia tanulmányozására, hiszen annyi irányzat és anyag létezik. Az oldalamon található írások egy részével már nem értek egyet, de nem nyúltam bele, meghagytam őket eredeti formájukban. Szerintem nem ciki beismerni, ha valamiben változunk vagy valamit már másképp gondolunk.

Jelenleg a horaryt-kérdőasztrológiát tanulom és még hosszú az út, de nagy szívügyem ez a terület. Napi szinten gyakorlom, kérdéseket válaszolok meg, – azoknak, akiknek konkrét kérdésük van –  hogy minél több tapasztalatom legyen benne. Idővel lesznek kérdőasztrológiai írások is az oldalon.

Nagyon boldog vagyok, hogy Bogdán-Körmöczi Júlia asztrológus barátnőmnek sikerült elindítani az Asztrológusok Magyarországi Egyesületét és a hozzá tartozó AstroNovum asztrológiai szaklapot is. Sok sikert kívánunk neki, kívánom, hogy sikerüljön a hazai asztrológiát visszaemelni a méltó helyére és a bulvárasztrológiát “kipucolni” a hozzá nem értő fejekből.

Teljeskörű elemzéseket továbbra is vállalok természetesen. 🙂

 

 

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..