Hogyan kezeljük a párkapcsolati konfliktusokat?

Amikor konfliktusba kerülünk párunkkal, sok esetben nem tudjuk helyesen kezelni az adott szituációt és hagyjuk, hogy az indulatok irányítsanak. Mik azok a fontos eszközök és lépések, amikkel a konfliktusok kezelhetők, megoldhatók lennének?


Minden emberi konfliktus kezelésekor vannak nagyon fontos szempontok, amiket ha nem tartunk be, akkor bizony könnyen elmérgesedhet a helyzet. Nem javasolt indulatból és megérzésből cselekedni, mert akkor nem fog kompromisszumos megoldás születni. A konfliktusok minden párkapcsolatban jelen vannak és fontosak, amennyiben pozitív megoldásokat indukál. Azok a párok, akik sosem veszekednek, valószínűleg nem is kommunikálnak eleget, hanem besöprik a szőnyeg alá a problémákat és később nagyobb erővel tör a felszínre. Ne ijedjünk meg, ha konfliktusra kerül sor. Egyszerű változtatásokkal látványos előrelépést érhetünk el és sokan nem is gondolják, hogy milyen apró és evidens lépésekkel kezelhetőbbé válhatnának a problémák. Lehet, hogy most a kedves olvasók felteszik a kérdést, hogy “De miért én kezdeményezzem a békülést?”. Azért, mert egy párkapcsolatban nem előnyös túl büszkének lenni és így példát is mutathatunk párunknak, hogy hogyan érdemes ezeket a szituációkat kezelni a jövőben. A párkapcsolat és a megoldás keresése előrébbvaló a büszkeségünknél. Sokszor szoktam mondani a barátaimnak, hogy a büszkeség a kapcsolatok megrontója és erre sajnos közeli példát is ismerek.

3 kiemelt eszköz van a kezünkben, ami nem elhagyható konfliktusok kezelésénél és érdemes alkalmazni.

  1. kommunikáció
  2. pozitív hozzáállás
  3. megértés

Kommunikáció

Kommunikáció alatt a személyes beszélgetést értem, amikor a felek leülnek egy nyugodt helyen és átbeszélik, hogy mit éreztek a konfliktus alatt, mi váltotta ki a konfliktust és mit szeretnének a másiktól a jövőben. Nagyon fontos, hogy rendszeresen legyenek beszélgetések, mert ezzel az egyszerű eszközzel megelőzhetőek a konfliktusok vagy enyhíthetőek. Az érzelmeinkről kell beszélni, de nem szabad tartósan ecsetelni, hanem a helyzet megoldásán kell dolgoznia a feleknek. A beszélgetés legyen megoldásközpontú és ne mutogassunk párunkra, ne minősítsük és ne hibáztassuk csak őt, mert ezzel csak bezárul a másik fél. Inkább mondjuk azt, hogy “Amikor felemelted a hangod, úgy éreztem, hogy …”. Sok nő elvárja, hogy a férfi kitalálja a gondolatait és azt hiszi, hogy a férfinak minden problémát éreznie kell, de kedves nőtársaim, véleményem szerint ez sosincs így. Nekünk kell elmondani a gondolataink és problémáink vagyis kezdeményezni a beszélgetést. A kommunikációval azt sugárzom, hogy tisztelem a másikat emberileg. A beszélgetés végére próbáljunk meg közös megoldást találni, amit utána már a gyakorlatba is ültethetünk. Például, ha a konfliktus a házimunka megosztásáról szólt, akkor a beszélgetés végére készítsünk házirendet, melyben a felek felosztják, hogy ki mit fog csinálni és melyik nap. Ne úgy záruljon a beszélgetés, hogy még mindig az érzéseinket ecseteljük a másiknak.

Pozitív hozzáállás

Pozitív hozzáállás alatt azt értem, hogy folyamatosan tudatosítom magamban, hogy a párommal szeretjük egymást és egy csónakban evezünk. Tudom, hogy a kapcsolat lényege a szeretet és nem a széthúzás. Hiszek abban, hogy meg tudjuk oldani a problémákat és javaslatokat teszek erre. Természetesen a másik félnek is fontos a pozitív hozzáállása. Mindig hangsúlyozzuk azt, hogy fontos nekünk az adott kapcsolat és mik a benne rejlő értékek. Mik a párunk értékei? Mik a kapcsolat értékei?  Még a legelmérgesedett helyzetben is fel lehet idézni a szép pillanatokat és biztosan tudunk előnyöket felsorakoztatni. Ez segíthet az objektív mérlegelésben és a pozitív hozzáállásban. Felejtsük el az “Úgyse fog megoldódni a problémánk és úgysem érti meg mit akarok” mondatokat. Ne feledjük, hogy a konfliktusban ketten veszünk részt, ahogy a problémákat is csak ketten tudjuk megoldani. Ez pedig csakis hittel és konstruktív attitűddel fog menni. Ne felejtsük el kimondani a beszélgetés folyamán ezeket az értékeket a másiknak, mint pl.: “Tudom, hogy nagyon ügyesen sütsz, főzöl”, “Olyan sok szép élményünk volt már együtt”. “Úgy hiszem, hogy együtt meg tudjuk oldani ezt a helyzetet”. “Hiszek magunkban”.

Megértés

Megértés és empátia. Gondolkodtunk már azon, hogy mennyire fontos értékek? Ha nincs megértés a beszélgetés alatt, akkor mind a két fél csak fújja a magáét és nem történik előrelépés. Mindig próbáljuk beleképzelni magunkat a másik helyzetébe és érzéseibe. Vajon mit érezhetett, akkor amikor megbántottam? Vajon hogyan látta ő kívülről az én viselkedésem?  A megértés a megoldáskeresés fontos lépése. Ilyen az emberi természet. A beszélgetés folyamán mondjuk ki párunknak, hogy megértjük őt és hallgassuk végig csendben. Ne vágjunk a szavába. Nekünk kell kontrollálni magunkat és tízig számolni. Ne ellenkezzünk, még ha nem értünk vele egyet, akkor sem. Had mondja el, amit szeretne. Utána rajtunk a sor. Fejezzük ki a másik felé, hogy teljes mértékben megértettük mondandóját és átérezzük. Érezze a másik, hogy minket igenis érdekel a szituáció megoldása és vannak javaslataink. A megértés másik eszköze a kérdés feltevés. Kérdezzünk párunktól és gyűjtsük be az információkat tőle, mert ezzel segítjük őt, hogy jobban ki tudja magát fejezni. Képzeljük el, hogy milyen lenne ha napokig az ő “cipőjét” hordanánk? Mit éreznénk? Az ő véleménye legyen egyenrangú a mi nézőpontunkkal. Egy párkapcsolatban egyenrangú felek vesznek részt és ebbe nem fér bele a rivalizálás. Ne akarjunk fölé helyezkedni és ne akarjuk, hogy csak nekünk legyen igazunk.

 Az igazság mindig szubjektív és mindig kétoldalú. Ha együtt sikerül a konfliktusokat csitítani és megoldani, az erősíti a párkapcsolatunkat és az önbecsülésünket is, arról nem beszélve, hogy ezek az eszközök más területen is alkalmazhatóak.

Nektek mi a tapasztalatotok vagy milyen más eszközt találtok még hatékonynak?

Szerző: Villányi Andrea

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..