Hogyan irányítanak a kardinális jegyek?

Tudjuk, hogy a Kos csillagjegy akaratos, a Bak szívós, de a Rák és Mérleg zodiákust már sokan tartják gyengének és befolyásolhatónak. Vajon valóban így lenne?


 Az asztrológia a 12 zodiákus jegyet felosztja minőségekre, ami egyfajta energiamintázatot jelöl. Az azonos minőségbe tartozó jegyek sokszor ingerlik vagy piszkálják egymást, mert két dudás nem fér meg egy csárdában elve lép fel. Három minőséget különböztetünk meg:

Kardinális minőség: Kos, Rák, Mérleg, Bak – a dolgok elindításában nagyon ügyesek, jól tudnak dolgokat összehangolni, kontroll alá vonni. Hátrányuk, hogy a dolgok megtartása már nem erősségük.

Fix minőség: Bika, Oroszlán,  Skorpió és Vízöntő – a dolgok és folyamatok megtartásában jeleskednek és a kitartásuk példaértékű tud lenni, de nehezen változtatnak.

Változó minőség: Ikrek, Szűz, Nyilas, Halak – a dolgok változtatásában és a helyzetekhez való alkalmazkodásban jeleskednek, de nehezükre esik az irányítás és a kitartás.

Ha megnézzük a születési képletünket, akkor láthatjuk, hogy lesznek jegyek és ezáltal minőségek amik dominálnak és amiből több van bennünk. Kiemelten nézzük meg a Napot, Holdat, Aszcendenst és esetleg a születési uralkodónk jegyhelyzetét. Ne csak a Napból induljunk ki, ha arra vagyunk kíváncsiak melyik a domináns minőség a jellemünkben. Azt se feledjük el, hogy a Nap jegy nőknél jelenti az ideális férjet és apa mintát is.

Ebben a cikkben viszont a kardinális jegyekről lesz szó. Sokan tudják, hogy a Kos csillagjegy akaratos és domináns jellemet hoz, a Bak jellegű ember szigorú és kontrollált, de a Rákot és a Mérleg csillagjegyet gyakran minősítik gyengének. Vajon valóban így lenne? Én azt gondolom, hogy ez fél igazság csak.

A Rák csillagjegy eleme a víz, minősége kardinális. Őt is sokszor bélyegzik gyengének. Akár a zubogó folyó átfolyik az akadályon és megtöri a sziklákat. Itt nagyon fontos az időfaktor. Páncéljával védi magát, ezért lehet, hogy lassúnak érezzük. Információt gyűjt, megfigyel, megkeresi a biztonságos terepet és ott araszol előre. De ott igen hatékonyan. Lassú víz partot mos alapon észre sem vesszük és már az ő akarata érvényesül és úgy állnak a konyhában a fazekaink, ahogy neki tetszik illetve abba az iskolába jár a gyerek, amit ő nézett ki neki még évekkel ezelőtt. Tehát vezetési képessége főleg az otthonában nyilvánul meg. Egyet előre és kettőt hátra elve alapján is halad előre kitartóan. Pontosan tudja mit akar: családot, biztonságot, gyerekeket, gondoskodást, táplálást és ezért szépen lassan, de szívósan minden követ megmozgat. Indirekt érzelmi energiával végül célt ér. Gondoskodik rólad, táplál és egyszer csak a rabja vagy. Tehát hiba lenne azt mondani, hogy egy Rák jellegű ember nem tud terelgetni és irányítani és gyenge. Híres Rák Napú szülött volt VIII.Henrik, aki lefejeztette azokat a nőket, akik nem tudtak neki fiú gyermeket szülni. Létrehozta az anglikán egyházat, csak azért, hogy elválhasson és célt érjen. A Rák zodiákust kitartóbbnak mondhatjuk, mint a Kos csillagjegyet.

A Kos csillagjegyet a tűz elem vezérli és hamarabb feladja, mint a többi kardinális társa, de ő a legbátrabb is egyben. Akiben van Kos analógia, annak a vezetési képességei nyílt terepen és a harcban mutatkoznak meg, akár vészhelyzetekben is. Lerendezi a szituációt és tovább áll. Ereje a harcban rejlik. Ott nem tűr ellentmondást, kihátrálást. És végül győz. Ha nem győz neki az se baj, újult erővel más célt keres. Nagyon jó irányítók, de kell melléjük egy olyan ember, aki segít a dolgok csillapításában és megtartásában. Olyanok mint az öngyújtó, aminek szikrája begyújtja a gázt és abból lesz a tűz. Szikra nélkül nincs öngyújtó. A Kos mindennek a kezdete. Övé a tavasz és az ébredő természet életre keltése. Mitológiai alakja Árész, szerintem ez mindent elmond az irányításról. 

A Bak csillagjegy témái a kontroll, hiány, akadályok, éppen ezért zsigerből tudja a helyzeteket ellenőrizni, irányítani, vezetni. Ő az aki tudja, hogy az élet tele van akadályokkal és ezeknek a megoldására konkrét stratégiái vannak. Túlélő stratégiák. Ebben verhetetlen. Szóval róla tudjuk, hogy kardinális és ez az élet minden területén érződik. Kiegészíti a Rák jegy vizes jellegét, leföldeli és mederbe tereli a Rák érzelmeit. Szembenálló jegyekről (180 fokra) beszélünk, tehát a kiegészülés lehetséges. A Bak olyan mint egy hatalmas szikla. A föld elem szilárdságával kontrollálja és vezeti az életét. Ereje otthonában is megmutatkozik, de a fókusza inkább a karrier témái felé viszik. A Bak csillagjegy ideje a tél, amikor a természet befordul, látszólag alszik, de a hó alatt ott van az élet. A természet készül a tavaszra. A fókusz befele irányul. Ebből a befele fordulásból pedig komoly belső bölcsesség születik és ezért is csatlakozik az irányításuk alá sok ember. Érzik azt a bölcsességet, ami megbízhatóvá és hitelessé teszi. A négy kardinális jegy közül a Bak a legkitartóbb.

A negyedik kardinális jegyet, a Mérleget megint csak félreértés övezi, mint a Rákokat, a vezetési képességét illetően. Valóban befolyásolhatónak tűnik. Miért? Mert mindent megmér, mielőtt a levegő szellemi erejével ítélkezne vagy döntést hozna. Tehát ez nem összekeverendő azzal, hogy nem tudja, hogy mit akar. Tudja. Maximum nem meri elsőre úgy kifejezni, mint egy Kos vagy Bak jellegű ember. Mivel vénuszi jegy, ezért először lágyan megsimogat, megnevettet, majd utána előrukkol terveivel (miután alaposan megrágta magában) és azt veszed észre, hogy rábeszélt. Mert ő rábeszél. Sejtet és suttog a füledbe. Logikus érvekkel és diplomáciával eléri, amit akar. Kár lenne azt hinnünk, hogy gyenge. A Vénusz fátyolos, selymes energiájával célt ér. Kiegészíti a Kos tűz elemét, mert a Kos a harcban jó, a Mérleg a béke megteremtésében és ő tud mindkét fél számára előnyös egyezséget kötni. De ne feledjük, hogy a Mérleg a béke kedvéért ha kell háborúba megy. Ez annyit tesz, hogy a vele szemben levő jegy energiáját hívja segítségül, hogy elérje vélt célját. Ez lehet csapda is. A béke sosem teremthető meg erőszakkal és háborúval, de előfordul, hogy harcolnunk kell céljainkért. A Mérleg típusnak ügyelnie kell rá, hogy határozott legyen, de ne erőszakos. Azért mert mosolyog és bólogat, attól még belül nagyon is tudja, hogy két hét múlva már a tenyeréből eszel. Átmeneti kompromisszumokat köt veled, de közben belül már kész a pontos stratégia. Mivel levegő jegyről beszélünk, ezért olyan, mint egy lágy őszi szellő, ami bármit magával hozhat és bármikor feltámadhat. Érdekesség: Hitler Aszcendense is Mérleg volt és vezető lett belőle. Szellemi nézeteit (levegő) és ideáit ráeröltette egy egész világra. Ellentmondást nem tűrt. Nagyon komoly és precíz haditervekkel rukkolt elő. Átbillent Kos energiájába, hogy a Harmadik Birodalmat létrehozhassa. Nyilván az egész radixát kell vizsgálni, de az Aszcendens mindig erősen érződik egy ember kifele mutatott arcából.

Az egymással kvadrát fényszögben (90 fokra) levő jegyek nem jönnek ki jól. Ez annyit tesz, hogy a Kos és Mérleg típus nem jön ki jól a Bakkal és Rákkal. Más a céljuk teljesen. A kardinális minőség és a vezetésre való hajlam közös bennük. Ebből aztán születhet konfliktus, hiszen mind a négyen vezeti akarnak. Mind a négyen el akarják indítani MOST a dolgokat, legyen szó egy új munkahelyről (Bak), egy versenyről (Kos), családalapításról (Rák) vagy párkapcsolatról (Mérleg).

A kardinális jegyeknek meg kell tanulniuk kitartani és nem azonnal feladni mindent. Ha ez nem megy, akkor érdemes olyan partnert keresni, aki jobb a kitartásban, mint ők.

Mind a négy kardinális jegy méltán kiérdemelheti a jó vezető szerepet, a kérdés inkább a hol és milyen eszközökkel? Azt se feledjük, hogy teljes képet a vezetői képességeinkről csak az egész születési képletünk vizsgálata adhat, mert igen sok szempontot kell megnézni hozzá.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..