Asztrológia, kártya, mikor, melyiket?

Az utóbbi időben gyakran tapasztaltam, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mikor, melyik ezoterikus eszköz vagy metódus tud segítséget nyújtani. Erről szeretnék egy rövid összefoglalót írni.

Mivel asztrológiával foglalkozom, így kezdjük azzal. Az asztrológiának számtalan irányzata van, most nem fogjuk az összeset átnézni, mert akkor estig itt ülnénk. Úgy bontanám fel, hogy van a hagyományos asztrológia, amely az ember jellemét és lehetőségeit valamint terápiás pontjait tárja fel. Amennyiben valaki ezekre kiváncsi, úgy a hagyományos / teljeskörű elemzés javasolt a számára, amikor a személyes horoszkópjába, (radix) tekintünk bele. Olyan a radix, mint egy puha falú szoba, amin belül éljük le az életünket, de a szoba fala tágítható, formálható, ezáltal nő belül a tér. Átfogó elemzést ad, de nincs lehetőség eldöntendő kérdésekre válaszolni (Bejutok-e az egyetemre?), ellenben a hozott mintákat gyönyörűen megmutatja nekünk. Ha sokszor kerülünk ugyanolyan szituációba ( többszöri válás, sikertelen párkapcsolatok, megalázottság, stb.), akkor a horoszkópban biztosan megtaláljuk a választ a miértre. Ezután amennyiben az illető nyitott rá, a terápiás rész következhet, ami már nem az asztrológusnál történik hanem másik szakembernél. (kineziológus, családállító, stb.).

 

Példa radix

 

Az asztrológiának van még egy nagyon hasznos ágazata, amely a klasszikus asztrológia eszközeiből merítkezik, ez pedig a kérdőasztrológia azaz horari vagy órahoroszkóp. Nekem nagy szerelemem, jó pár hónapja tanulom és alkalmazom. Ennek segítségével kizárólag eldöntendő kérdésekre kaphatunk választ, amelyek éppen az adott élethelyzetben nagyon erősen foglalkoztatnak bennünket. Például: Elvesz-e feleségül Péter? Sikerül-e bejutnom az egyetemre? Gyakorlatilag bármilyen eldöntendő kérdés feltehető, az összes életterületünkre. A kérdőasztrológia szabályait ebben a bejegyzésemben nem fogom ismertetni, de mondhatjuk, hogy a kérdőasztrológia nagyon megbízható tanácsot tud adni egy adott helyzetben. Nem analizálja a pszichológiai részleteket, hanem szárazon leír és kapunk egy igent vagy nemet. Itt nem vizsgáljuk a személyes horoszkópot, hanem a kérdés pillanatára állítunk fel egy képletet. Miértekre nem tud válaszolni, arra ott a radixunk. A kérdőasztrológiánál egy nagyon fontos szabály van: ha több eszközzel szeretnénk ránézni az adott kérdésre, akkor mindig először a horary-t kell kérdezzük és utána a kártyát vagy csak az egyik eszközt válasszuk. Ezenkívül feltűnő szokott lenni, ha egy kérdést fanatikusan és többször feltesz az illető, mert olyankor biztos, hogy a horoszkópban van valamilyen elakadás az adott területen és  azt javasolt jobban feltárni. Látható tehát, hogy a hagyományos asztrológia személyiség feltáró nézőpontja tökéletesen kiegészül a kérdőasztrológiával.

 

Horary

 

A fentieken kívül még számtalan asztrológiai iskola és irányzat létezik, ennek az interneten bárki utána tud nézni: klasszikus asztrológia, karma asztrológia, humanisztikus asztrológia, stb.

Mi van akkor ha az asztrológiát kevésnek érezzük, milyen eszközhöz nyúlhatunk még?

Természetesen a kártyákhoz, ezen belül a Tarot és a Symbolon az, amit én kiemelnék. Mire használhatóak?

A kártyák jellemzője, hogy nem jóslásra, hanem inkább a dolgok mögött meghúzódó lelki vonatkozásokra felel. Nem fogja megmondani, hogy holnap mit tegyünk, de azt igen, hogy min kell belül változtatni vagy mire kell figyelni, hogy az adott dolgot elérjük. A kártyákat a mai napig vagy homály övezi vagy azt hiszik az emberek, hogy főleg jóslásra használható spiri-bili, mert ezen a területen sok a kókler.

 

Symbolon

 

A Symbolont nem rég kezdtem el tanulmányozni, ezért vannak nálam sokkal profibbak, például Szabó Márti az Asztrológiai kérdezz-felelek csoportomban.  Tömören elmondva a bennünk rejlő archetipikus szereplőkről kaphatunk választ, akik egy-egy helyzetben irányítanak minket. A kártyalapokon asztrológiai jeleket és nagyon szép díszes rajzokat láthatunk. Tökéletes kiegészítője tud lenni egy asztrológiai tanácsadásnak, amikoris a bennünk élő horoszkóp részekre lehet egy-egy Symbolon kártyát húzni és így feltárhatjuk, hogy a képletünket miként éljük meg, hol kell esetleg fejlődni. A jelentősége talán abban áll, hogy a képek nagyon erős benyomást és tudatosítást tesznek lehetővé. Ezenkívül több felhasználása lehetséges a Symbolonnak, például párkapcsolatban, vagy az aktuális bolygóállásoknál, sőt egy-egy helyzetre is húzhatunk kártyát. Sok asztrológus használja az elemzések során, de az asztrológiától függetlenítve szintén jó szolgálatot tehet.

 

Rider-Waite Tarot

 

A Tarot kártyát már régebb óta használom. Erősen intuitív antennák szükségesek hozzá. Nem ad olyan precíz, igen-nem választ, mint a kérdőasztrológia, de az adott helyzet mögött levő okokat feltárja és leírja. A Tarot képes tanácsot adni, hogy egy adott helyzetben hogyan viselkedjünk. A Tarot jó szolga, de rossz uralkodó. Mivel az ember saját magával szemben elfogult, így érdemes valaki mást megkérni, hogy értelmezze a kihúzott lapjainkat. Többféle kirakási módból választhatunk, egészen a legkönnyebbtől a legnehezebbekig. Gyakran csinálok olyat, hogy egy helyzetre csak egy lapot húzok. Természetesen a dolgok kimenetelét meg tudja mutatni, de ez esetben a helyes kérdés inkább úgy hangzik: “Hogyan viselkedjek vagy mit tegyek, hogy X dolog teljesüljön?” vagy “Milyen szándékkal közeledik hozzám XY?”. A Tarot-t mai napig misztikum és félreértés övezi, pedig szerintem kiválóan kiegészítheti az asztrológiai elemzéseket.

Még egy eszközt említenék meg, ami nem olyan széles körben ismert, ez pedig az inga. Az inga egy radiesztéziás (sugárzás érzékelő) eszköz, melynek segítségével szintén válaszokat kaphatunk egy adott helyzetre. Az ingához gyakran használnak ingatáblákat, amelyekre a kérdés és a hozzá tartozó különböző válaszlehetőségek vannak felvezetve.  Az inga ezek közül mutatja meg nekünk a megfelelő választ. Sok gyakorlást és ráhangolódást igényel. A minket körülvevő rezgések hozzák mozgásba magát az ingát. Van aki hisz benne, van aki nem, ezt mindenki maga dönti el, hogy neki melyik módszer a leghasznosabb és melyik illik a legjobban a személyiségéhez.

 

Inga az ingatáblával

 

Összegzés

Az összes fenti ezoterikus eszköznél megfigyelhető, hogy valójában a bennünk élő mozgatórugókat tárja fel. Abban segít, hogyha változtatunk a kereteinken belül (keret=radix), akkor a külvilági események megváltoznak, tehát megváltozik az életünk. Nem jósló eszközök, maximum közvetetten utalnak eseményekre. Ezért szoktam mondani, hogy jósolni nem tudok, de segíteni igen, hogy az ember közelebb kerüljön önmagához. Ebből a szempontból talán a kérdőasztrológia lóg ki, mert a fenti példánál maradva (Elvesz-e feleségül Péter?) nagy pontossággal tud egy eseményre vagy sorsfordító problémára válaszolni. A kártyáknál és ingánál inkább a mozgatórugók és a bennünk élő aktuális minták a hangsúlyosabbak.

Azt sose feledjük el, hogy a körülményekre direkt nincs ráhatásunk, de saját magunkról mindig dönthetünk. A változásért nekünk kell tennünk. A válaszok nem minden esetben azok, amiket hallani akarunk, erre mindenképp készüljünk fel. Van, hogy nem látunk tisztán még segítséggel sem, ennek is megvan az oka.

Az asztrológus nem az a személy, aki kimondja, amit a kérdező hallani akar, hanem aki segíti megtalálni az igazi mozgatórugókat és elindít minket az “úton.”. BEFELÉ.

Érdemes a facebook csoportomat követni, mert ott több hasznos írás megosztásra kerül, illetve közösen beszéljük át ezeket a témákat. 

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..