Asztrológiai ismeretek

A Naprendszerünk bolygói IX. – Neptunusz

Száraz adatok: 

A Neptunusz a Naptól számítva a nyolcadik, legkülső bolygó a Naprendszerben. A negyedik legnagyobb átmérőjű, és a harmadik legnagyobb tömegű, de a legkisebb méretű óriásbolygó. Színe miatt Neptunusról, a tengerek római istenéről nevezték el.

Jele az isten háromágú szigonyát jelképezi. 14 ismert holdja van, ezek közül a két ismertebb a Nereida és a Triton.

A Neptunusz belső felépítése hasonló az Uránuszéhoz. Légköre a bolygó teljes tömegének 5-10%-át teszi ki, vastagsága pedig 10-20%-a lehet a bolygó sugarának. A légkörtől mélyebben egy vízben, ammóniában és metánban gazdag köpeny helyezkedik el, aminek tömege 10-15-szöröse a Föld tömegének.

Felszíni gravitációja a Jupiter kivételével minden más naprendszerbeli bolygónál nagyobb, noha az csak 20%-kal nagyobb a földinél. Egyenlítői sugara 24 764 km, ami majdnem négyszerese a Földének.

 

A Neptunusz légköre 80% hidrogénből és 19% héliumból áll, emellett tartalmaz még egy százaléknyi metánt. Ez utóbbi okozza a bolygó jellegzetes kék színét, mivel elnyeli a fényt a vörös és infravörös tartományban.

 

A többi gázóriáshoz hasonlóan a Neptunusz is rendelkezik gyűrűkkel, habár kevésbé látványosak azoknál. Összesen öt különálló gyűrűje van, és egy úgynevezett “platója”, ami egy roppant kis részecskékből felépülő halvány anyagsáv

 

A Neptunusz átlagos keringési távolsága 4,5 milliárd km, egy teljes fordulatot 164,79 év alatt tesz meg a Nap körül.
Asztrológiai szerepe:

 

A Neptunusz bolygó szimbolizálja a feltétlen szeretetet, taót, meditációt, intuíciót, egységet, gyógyítást, odatartozást, mások segítését, elfogadását, a másokért vállalt áldozatot, a túlvilági érzeteket és a várandósságot. Alakja egy 50 feletti nő, aki már passzívan figyeli unokái felcseperedését de jóságával körülöleli a családot.
neptune-39403_640
Színe a tengerkék, türkiz, tengerzöld, féme az ón, mitológiai alakja Poszeidón.

 

A Neptunusz a Halak zodiákus bolygója, tehát a Halak Aszcendensűek születési uralkodója. Feladatuk, hogy a múltba révedést és a sok érzelmi energiát, vágyódást a “túlvilágra” elengedjék és a jelenben éljenek.

A Halak zodiákus minősége változó, eleme pedig a víz. A dolgokhoz való könnyed alkalmazkodásban és érzelmi megélésében érdekelt.

Egészségügyi asztrológiában a Neptunusz-Halak csillagjegyhez soroljuk a bokát, nyirokrendszert, folyadékháztartást, hasnyálmirigyet és ezek betegségeit valamint részben az elhízást.

Megosztás:
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..