A bulvárasztrológia csapdájában

Sok ember szereti elolvasni a napi, heti vagy havi horoszkópját valamelyik újság hasábján. Szórakozásnak tökéletes. De vajon mennyire igaz a magazinhoroszkópok világa? Mit hallgatnak el előlünk?


 

Bizonyára veletek is előfordult már, hogy megvettétek a sarki újságosnál a kedvenc magazinotok és beleolvastatok a horoszkóp rovatba, de az ott leírt jóslatokból körülbelül semmi nem teljesült vagy nem éreztétek igaznak. Ez nem véletlen. Én annak idején ezért indultam el az asztrológia tanulásában, mert ki akartam deríteni, akkor hogy is van ez?

Őszinte leszek. Óriási csapda és vakítás az összes cikk, amit előrejelzésként vagy szerelmi, napi, heti, havi,  horoszkópként a sorok rejtenek. Természetesen tisztelet a kivételnek, amikor is egy szakavatott és nagynevű asztrológus cikke jelenik meg az adott újságban, mert nyilván ő ért hozzá. Írásommal senkit nem akarok megbántani. Itt azokról a cikkekről lesz szó, amit a hozzá nem értő emberke kettő perc alatt papírra vetett az olvasói bázis növelése érdekében. Fontos, hogy meglegyen nekik a sok eladott példányszám, bevétel és olvasó. Ebből kifolyólag, ha kell nagyon alacsony szinten mutatják be az asztrológiát. A következmény pedig az, hogy sokan jóslásnak vagy hülyeségnek tartják. Erről azért kell beszéljünk, mert jogosan több ismerősöm is megkérdezte tőlem, hogy akkor ez hogy is van, mert neki elvileg most jó hónapja lesz az újság szerint. Vagy azt írta az újság, hogy az ő Bika Napja nem illik a Nyilas Napú párjához, de két éve boldogok. Rántsuk le a leplet együtt!

Szeretném, ha mindenki tisztán látna. Ha a kapcsolati kompatibilitásunk akarjuk megvizsgálni a párunkkal vagy a házastársunkkal, barátunkkal, akkor oda bizony kevés lesz a kettő darab Nap-jegy. Bárminemű elemzéshez teljes születési képletek kellenek. Enélkül nem megy. Legyen az párkapcsolat, barátság, családi kapcsolat elemzése vagy esetleg egy jövőbe tekintő előrejelzés.

Mivel a képletünkben 2db fő tengely (Aszcendens-Deszcendens, Imum Coeli-Medium Coeli) és 10 db planéta található: Nap (csillag), Merkúr, Vénusz, Hold (nem planéta és nincs saját fénye), Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz és Plútó és egy rakat fényszög, Felszálló és Leszálló Holdcsomópont, ezért nem lehet kijelenteni, hogy te a Nyilas Napod alapján kizárólagosan ilyen vagy olyan vagy. Teljesen hibás megközelítés és fals eredményt ad. A magazinoknak nincs lehetőségük mindenki képletét tüzetesen átnézni és az alapján előrejelzést vagy szerelmi horoszkópot írni, na meg nem is céljuk.

A másik aggasztó probléma: a sok előrejelzés. Napi, heti, havi. Ahhoz, hogy reálisan megvizsgáljuk az aktuális égi állások életünkre gyakorolt hatását, szintén a pontosított születési képletünkre lesz szükségünk és a fent említett komponensekre (bolygók, fényszögek, tengelyek). Ahogy haladnak az égen a Naprendszerünk planétái (mind a 10db), érintik a képletünkben található tengelyeink, bolygóállásaink és ezáltal fényszög kapcsolatok jönnek létre, amik bizonyos ideig éreztetik hatásukat. Ezt természetesen a magazin írója nem láthatja, hiszen nem ismeri minden egyes ember születési képletét (radixát) valamint nem írja le az aznapi tranzithatásokat, tehát mind a 10db planéta aktuális jegybeli helyzetét, mozgását. Sőt, az is megtörténhet, hogy meg se érezzük az adott bolygó áthaladását, mert tudatilag vagy terápiásan már olyan magas szinten vagyunk. A fenti okokból kifolyólag semmiképp nem javaslom, hogy elhiggyétek a magazinban leírtakat és lerágjátok a körmötök, mert megírta az XY újság, hogy jövőhéten a Bika Napúakat előléptetik. Ha nagyon eröltetni akarjuk a témát, akkor nézzük meg az Aszcendensünk jegyét és arra értelmezzük a leírtakat, de én a helyetekben ezt sem tenném. Tehát előrejelzés esetén, nem általánosíthatunk a 12 Nap-jegyre külön-külön. Éppen ezért, sem én, sem más asztrológusok nem írnak le ilyeneket. Általános hatásokról beszélnek, például hogy a Vénusz a Skorpióban kollektíven felerősítheti féltékenységi hajlamunk. Javaslom, hogy inkább ezeket az írásokat olvassátok és keresgéljetek az interneten megtalálható tanult asztrológusok oldalain, blogjain.

Nagyon szomorú vagyok, hogy a bulvárasztrológia miatt jutott ide ez a csodálatos tudomány, ahol tart manapság. Buta kérdések hangzanak el a laikusoktól. Teljesen jogosan. Ahhoz, hogy jobban értsünk hozzá, tanulni kell és informálódni. Vagy magatoknak autodidakta módon vagy asztrológia iskolában. Tudom a mai világban a bevétel növelése a cél és nem egy tudomány ápolgatása és a szellemi értékek hiteles képviselete.

A következő kérdéseket és mondatokat kérem szépen mindenki felejtse el:

 • Te hiszel az asztrológia jóslataiban? (kérdezik tőlem)
 • Makacs vagyok, mert az újságban megírták, hogy a Bika makacs jegy.
 • Ha én Rák vagyok, a párom meg Nyilas, akkor nem illünk össze?
 • Jövő héten akkor szakítani fogok a párommal?
 • Én nem hiszek az asztrológiában, mert nem illik rám, amit a Kosról írnak az újságban.

A helyes kérdések így hangzanak: 

 • Milyen tendenciákat mutat kettőnk születési képletének összehasonlítása a kapcsolatunkra nézve?
 • Várható-e olyan bolygóhatás az elkövetkezendő időszakban, ami elhamarkodott döntésre hajlamosít, akár egy szakításra?
 • Milyen tendenciákra számíthatok az elkövetkezendő időszakban erre és erre az életterületemre vonatkozólag?
 • Milyen képletbeli bolygóállás adhatja a makacsságomat?
 • Milyen típusú/érdekeltségű párral tudok a legnagyobb valószínűséggel harmonikus párkapcsolatot létrehozni?
 • Mik a meghatározó erősségeim és gyengeségeim az egész képletem alapján?

Zárójelben megjegyezném, hogy ezekre a kérdésekre a válaszokat csak egy tanult asztrológus fogja tudni megadni nekünk.

A szabad döntésekről pedig így se feledkezzetek meg. Lehet, hogy tudom, hogy jön az Uránusz áthaladás a párkapcsolati házamon (VII. ház), de ezt arra használom fel, hogy a kapcsolatot megújítsam, nem pedig arra, hogy véget vessek annak egyik napról a másikra. Az asztrológia nem jóslás és nem boszorkányság. Olyan tudomány, ami jövőbeli hatásokat (is) mutat, amik aztán különböző események képében manifesztálódhatnak életünkben. Olyan tudomány, ami választ adhat erősségeinkre, gyengeségeinkre egyaránt. Olyan tudomány, mely a Naprendszer-beli égitestek mozgását és hatását vizsgálja. Egyet nem tud: dönteni és lépni helyettünk.

Összegezve:

Nem mondom, hogy ne vegyetek újságot, de jobb ezzel tisztában lenni. Felesleges a horoszkóp miatt újságot vásárolni vagy az asztrológia rovatot nyüstölni. Természetesen ez az írásom nem a laikusok ellen irányul, hiszen teljesen természetes, hogy a média ködösítése után ilyen kérdések hangzanak el. De ezentúl legyetek szkeptikusak, ha kezetekbe veszitek a kedvenc magazinotokat. Szórakozásra tökéletesek ezek a rovatok, de az asztrológia megértésére és megítélésére nem. Ha érdekel titeket az asztrológia igazi világa, akkor inkább kezdjetek  szakkönyveket olvasni a magazinhoroszkópok helyett.

 Szerző: Villányi Andrea

Megosztás:

2 thoughts on “A bulvárasztrológia csapdájában

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..